CLUBUL COLECTIV! Artificiile NU au putut aprinde o coala de hartie aflata la o distanta de 90 de cm!

0

In cautarea adevarului, la trei ani de la momentul Colectiv — una din cele mai mari tragedii din istoria recenta, 60 de destine tinere s-au frant, iar multe altele au ramas marcate pe viata.

Conform Lumeajustitiei.ro rechizitoriul formulat de procurorii PICCJ de la Sectia de urmarire penala si criminalistica in cazul Colectiv prezinta o serie de inadvertente in zona expertizei tehnice in determinarea naturii exacte a buretelui fonoabsorbant folosit la capitonarea clubului, a modului in care a izbucnit incendiul, a caldurii radiate de arderea acestuia si a vitezei de propagare a incendiului. Lumeajustitiei.ro spune ca rechizitoriul in cazul Colectiv se bazeaza pe concluziile expertizelor INEC si INSEMEX Petrosan — institutii de stat, care, potrivit normelor europene, nu indeplinesc cerinta de experti independenti (UE nu admite ca in procese, statul sa te acuze si tot angajatii statului sa faca expertizele). In conditiile mentionate, efectuarea unor expertize independente, care ar fi condus la formularea unor concluzii care sa consolideze ideile despre incendiul produs in Colectiv, dar procurorii PICCJ au respins cererile facute de acuzati in acest sens. Lumeajustitiei.ro este de parere ca rechizitoriul procurorilor prezinta urmatoarele lacune, insuficient sustinute de probe:

– nu convinge dincolo de orice indoiala rezonabila ca in privinta cauzei stabilite de procurori – cum ca aprinderea buretelui fonoabsorbant lipit pe un stalp, a fost produsa de o scanteie (particula incandescenta) provenita dintr-o artificie de scena, montata oblic la 3,80 m de stalp (fara sa bata direct in acesta);
– nu convinge ca un incendiu de 150 de secunde, care mai mult de jumatate din acest timp nu a fost luat in serios de sutele de persoane aflate in club, care priveau flacarile de pe tavan si nu au realizat ca sunt in pericol, a dezvoltat la un moment dat forta unei deflagratii, raspandindu-se pe tot tavanul in cateva secunde, recunoscut de expertii INEC;
– daca buretele fonoabsorbant era atat de inflamabil cum pretind anchetatorii, astfel incat in cateva secunde s-a aprins tot tavanul de deasupra scenei cu viteza unei deflagratii, cum se face ca nu a ars tot, ci doar in zona de deasupra scenei?
– desi exista opinii ale expertilor INEC ca in cazul incendiului de la Colectiv ar fi putut fi implicate si alte substante inflamabile, neidentificate, care sa fi ajutat arderea buretelui, procurorii nu au urmarit aceasta pista;
– nu explica intr-o maniera pertinenta cum a fost posibil ca un burete lipit de tavan, pentru antifonare, gros de circa 6 cm, amplasat la o inaltime de 5,7 m de podea, sa genereze intr-un incendiu care a durat aproximativ 150 de secunde de la prima flacara si pana s-a autostins din lipsa de oxigen, sa radieze o caldura atat de mare incat a putut produce arderile constatate pe corpurile victimelor aflate pe podea;

Acest aspect este extrem de important cu atat mai mult cu cat sub buretele lipit pe tavanul de beton se afla un tavan fals din scanduri de lemn – la 5 m inaltime – care a ramas intreg dupa incendiu si care ar fi blocat in mare masura radiatia termica produsa de ardere (ar fi actionat ca un scut termic pentru persoanele de dedesubt).

– probele de aer din incinta clubului au fost prelevate abia la 10 decembrie 2015 (dupa cinci saptamani de la producerea tragedie), perioada in care daca ar fi existat substante inflamabile extrem de periculoase acestea s-ar fi putut volatiliza;

Lumeajustitiei.ro a realizat o serie de experimente cercetand modul in care s-a produs incendiul, folosind acelasi burete fonoabsobant si articifiile din noaptea tragediei. Expertiza tehnica judiciara nu a putut identifica trasabilitatea buretelui, dar, in cadrul testelor s-au folosit datele din fisa tehnica din dosarul Colectiv, care arata ca produsul spuma flexibila poliuretanica N2138 are: «punct de inflamabilitate intre 315 si 370 grade… temperatura de descompunere peste 180 grade… punct de auto-aprindere intre 370 – 427 grade… Materialul este un material combustibil. Atunci cand arde emana caldura intensa si fum dens. Prin incalzire nu se topeste, ci se descompune, proces din care pot rezulta produse de descompunere inflamabile».

Cu alte cuvine, materialul buretelului fonoabsorbant devine nflamabil la temperaturi ridicate.
Testul a fost produs intr-o hala la temperatura de 22 de grade, un stalp metalic fiind invelut cu burete fonoabsorbant. Spre deosebire de datele consemnate de procurori in dosarul Colectiv, conform carora artificiile ar fi lovit oblic unul din stalpii clubului, capitonat cu buretele fonoabsorbant, de la o distanta de 3.80 m, in cadrul testului directia scanteilor a fost perpendiculara pe burete.

S-au realizat sase teste, dupa cum urmeaza:
Testul 1 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 3.80 metri, de stalpul cu burete, exact distanta stabilita de procurori dupa masuratorile de la fata locului.
Testul 2 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 3 metri de stalpul cu burete.
Testul 3 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 2 metri de stalpul cu burete.
Testul 4 – produsul pirotehnic a fost aprins la distanta de 1,5 metri de stalpul cu burete.
Testul 5 – o coala A4 de hartie de imprimanta, pana la o distanta de 30 centimetri de gura de ardere a produsului pirotehnic.
Testul 6 – o coala A4 de hartie de imprimanta, pana la o distanta de 90 centimetri de gura de ardere a produsului pirotehnic.

Lumeajustitiei.ro explica faptul ca a insistat pe testul cu hartia pentru ca, daca hartia se aprinde la o temperatura de 233 grade Celsius, iar potrivit fisei tehnice a buretelui tip N2138 acesta ia foc la o temperatura cuprinsa intre 315 si 370 grade Celsius, daca scanteile artificiilor de scena nu pot aprinde o foaie de hartie de la un metru distanta, devine evident ca acestea nu vor putea aprinde niciodata buretele, care potrivit producatorilor are un punct de aprindere mai mare cu peste 100 grade decat hartia.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook

Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!